ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „НЕДЕЉА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У МАТИЦИ СРПСКОЈ“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је манифестацији „Недеља Косова и Метохије у Матици српској“ која се одржава у циљу представљања савременог ствaралаштва Срба са Косова и Метохије.
– Организовањем ове манифестације показујемо колико је важно да очувамо јединство како бисмо осигурали опстанак српског народа на Косову и Метохији, па самим тим и да будемо јединствени када је у питању ширење културе и стваралаштва, неговање културе традиције наших сународника. Знамо да је ово време великих искушења за наш народ, за нашу државу, и зато треба да покажемо колико имамо духа, и да покажемо да за нас Косово и Метохија није мит, већ стваран живот, и разговор о будућности. Пред нама је део лепоте стваралаштва нашег народа са Косова и Метохије, и то у најстаријој српској књижевној, културној и научној институцији – рекао је градоначелник Милош Вучевић.
Присутнима се обратио и председник Матице српске проф. др Драган Станић, а предавање „Значење божура у народним умотворинама са Кoсова и Метохије“ одржала је проф. др Валентина Питулић, док је о „Контексту и развоју културе у гету“ говорио мр Живојин Ракочевић.
Изложбу „Приштинска школа, Савремено српско сликарство на Косову и Метохији“ отворио је Небојша Јевтић.
„Недеља Косова и Метохије у Матици српској“ трајаће од 26. фебруара до 2. марта, а током петодневног програма, својим животом и стваралаштвом представиће се професори, писци, сликари, глумци, студенти, уметници и црквени великодостојници са Косова и Метохије.

Ostavite odgovor