POČELI „DANI BUNJEVAČKE KULTURE” U KCNS

Uz muzičko-scenski program KUDŽ „Bratstvo” i nastup solistkinje Tamare Babić, u četvrtak 22. avgusta, zvanično je otvorena manifestacija „Dani bunjevačke kulture” u Kulturnom centru Novog Sada. Svečanu izložbu „Dužijanca”, koja je organizovana povodom Dana Dužijance, bunjevačkog nacionalnog praznika, otvorila je predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, a pozdravnu reč uputio je i pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada Aleksandar Petrović. Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici: pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Dragana Milošević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, podsekretar pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Stanislav Radulović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić, zamenica načelnice Gradske uprave za kulturu Zorica Šijak, u ime Muzeja Vojvodine dr Tatjana Bugarski, viši kustos i etnolog, i u ime Arhiva Vojvodine v. d. direktor Nebojša Kuzmanović. U ime domaćina goste je pozdravila Tijana Aćimović, glavni organizator KCNS-a.
U pozdravnoj reči, pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada Aleksandar Petrović, rekao je da na ovakvoj manifestaciji nikada ranije nije bilo toliko ljudi ali ni eminentnih posetilaca i funkcionera. „Drago mi je što se proslava Dužijance obeležava u jednoj od dvanaest kulturnih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad, u Kulturnom centru Novog Sada. Godina 2018. je veoma značajna zbog obeležavanja stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, a Bunjevci su bili jedan od važnih činilaca ovog istorijskog događaja, rame uz rame sa svim ostalim slovenskim narodima. Multikulturalnost i multietničnost su važna obeležja Novog Sada i Vojvodine i istorijska konstanta kojom se ponosimo”.
Otvarajući izložbu, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić zahvalila je svima koji su pomogli da se ova izložba održi. Navodeći da je Dužijanca narodni običaj star sto godina koji ima paganske korene, pozvala je sve Bunjevce i Novosađane da se i sledeće godine pridruže proslavi.
Pre više od sto godina Dužijanca je nastala kao vid porodične proslave i zahvalnosti Bogu za uspešan završetak žetve. Vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja, nastao u Subotici, koji traje pet meseci, a kulminira pred praznik Velike Gospojine u avgustu. U naredna tri dana, Novosađani će imati priliku da u Klubu „Tribina mladih” vide izložbu i predmete od slame, ali i da se upoznaju sa tradicijom i običajima bačkih Bunjevaca. Manifestacija traje do 26. avgusta, a posetioci izložbu i eksponate mogu videti u vreme od 9 do 21 čas.
 

Ostavite odgovor