ПОЧЕО СА РАДОМ „ИЗРАЕЛСКИ ЦЕНТАР НОВИ САД“

Удружење „Израелски центар Нови Сад“ почео је данас са радом, а свечаном отварању присуствовала је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радoмировић и амбасадор Израела у Републици Србији Њ.Е. Јахел Вилан.

Израелски центар Нови Сад“ је невладина организација основана ради успостављања бољих односа између Србије и Израела у областима економије, образовања и културе, а током свечаног обележавања почетка рада овог удружења, председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радoмировић истакла је да ће деловање „Израелског центра Нови Сад“ продубити сарадњу и пријатељске односе две државе.

– Кроз бурне токове историје обе наше земље претрпеле су велике промене, бројне историјски, привредно и у сваком другом смислу тешке и бремените периоде, али је пријатељство људи остало нераскидиво и, чини ми се, кроз све те тешкоће још тешње – поручила је MSc Маринковић Радомировић.

Осврнувши се на привредну сарадњу две земље, председница Скупштине Града Новог Сада је утврдила да израелски и домаћи привредници све више успостављају и развијају економске везе, што представља значајан финансијски подстицај за привреду. Она је додала и да захваљујући Јеврејској општини у Новом Саду, са којом локална самоуправа негује дугогодишњу сарадњу, „култура, историја и традиција јеврејског народа остали су дубоко укорењени у идентитету нашег града.“

– Надам се да ће и „Израелски центар Нови Сад“ бити још један од камена темељаца на којима ћемо изградити још боље односе – прецизирала је председница градског парламента.

Амбасадор Израела у Републици Србији Њ.Е. Јахел Вилан казао је да нема сумње да је за однос две земље од суштинског значаја „наша заједничка прошлост коју смо проживели“.

– Историја јеврејског народ налази се и у темељима Новог Сада. Чувати прошлост важно је и због погледа у будућност – поручио је амбасадро Израела.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић објасио је да ова установа чува 45 милиона докумената, међу којима се на хиљаде односи на живот, културу и историју Јевреја са ових простора. Током данашње свечаности присутнима се обратио и председник „Израелског центра Нови Сад“ Срђан Ратковић.