ПОЧЕО СТРУЧНО-НАУЧНИ СКУП “БИБЛИОНЕТ“ У БИБЛИОТЕЦИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању стручно-научног скупа “Библионет“ који организује Заједница матичних библиотека Србије. Циљ је да се унапреде активности матичних библиотека у регионалним центрима и у другим народним библиотекама у Србији, као и да се афирмишу научно-истраживачке активности у домаћем библиотекарству. Библиотека Матице српске угостила је библиотекаре из Србије али и из Москве, Санкт Петербурга, Будимпеште и Бања Луке, а тема скупа је “Рукописна и стара штампана књига“.

– У најстаријој институцији културе и просвећености на овим просторима, човек заиста може да освести значај књиге, неговања читалаштва, научно-истраживачког и уметничког рада, али и библиотекарства. Овде су данас библиотекари из Србије, али и из Русије, Мађарске, Републике Српске и сигуран сам да ће разменом знања једни друге обогатити. На нама је да их уважимо, подржимо и допринесемо њиховом раду који је од есенциалног значаја за друштвени напредак. Град Нови Сад стратешким приступом културној политици, сталним унапређивањем услова за бављење културом, неговањем демократичности, партиципативности и транспарентности настоји да оправда то што је домаћин знаменитим културним институцијама међу којима је најважнија Матица српска – нагласио је Далибор Рожић.

Према речима управника Библиотеке Матице срспске Селимира Радуловића та установа поседује најбољу збирку публикација рукописне и старе штампане књиге, па је и логично да буде домаћин Конференције са таквом тематиком.

– Чућемо 30 одличних реферата, а аутори су из Русије, Мађарске, Републике Српске, али и најбољи библиотекари из наше земље. Разумевањем прошлости боље схватамо садашњост и будућност, тако да ако упознамо стару књигу, боље ћемо схватити и књигу у савременом свету  – истакао је Радуловић.

Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић оценила је да очекује добре ефекте размене искустава и знања домаћих и иностраних стручњака у области библиотекарства, на даљи развој те области, подсетивши на то да је 2018, година заштите културног наслеђа.

Стручно-научни скуп “Библионет“одржава се у Библиотеци Матице српске од 7. до 9. јуна.

Ostavite odgovor