ПОРОДИЧНА ВИНАРИЈА ШИЈАЧКИ ИЗ БАНОШТОРА

Посетили смо породичну винарију Шијачки на адреси Светозара Марковића 3 у Баноштору. Љубазно нас је дочекала Ивана Шијачки, из четврте генерације која се бави овим послом. Овде свако има своју улогу, а пошто је Ивана студирала на Технолошком факултету у Новом Саду и дипломирала управо на винима има задатак у производњи вина. Такође се бави промоцијом производа на винским салонима, сајмовима и свакодневно у контакту са гостима. Отац је све ово стварао а брат је студирао Воћарство и виноградарство у Новом Саду.

Виногради се налазе у атару села Баноштор, 13,5 хектара сопствених и још нешто под уговором. Гаје Ризлинг италијански, Рајнски ризлинг, Шардоне, Неопланту од белих сорти. Мускат хамбург и Каберне Совињон од којих се производе две врсте розеа, а од црвених ту су Франковка, Мерло и Седуша. Седуша је аутохтона сорта грожђа која се само код њих гаји. Сва су вина сортна, нема купажа, јер тако добијају стандардни, препознатљив квалитет из године у годину.

Етикете су Иванина идеја, и њима наглашавају да су породична винарија, и свака етикета одражава на неки начин и карактер особе која се на њој налази. На Ризлингу је лик покојног оца, на Розеу Иванин, а на Шардонеу је њен брат Миленко. Седуша представља део прошлости и етикета је посвећена баки која тренутно има 90 година. Неопланта је новостворена сорта, даје изузетно ароматична вина. У преводу значи Нови Сад, нови засад, представља будућност, односно нову генерацију и на овој етикети су руке деце, троје Иваниних и троје братових. Вино Алдумаш је посвећено деди, од Ризлинга италијанског, ферментисало и одлежавало у дрвеној буради као што је то деда радио. Алдумаш иначе значи позив на здравицу.

Сва вина су једнако тражена и свако нађе по свом укусу. Продају целокупну количину, као млада вина у 10 до 12 месеци а црвена након 24 месеца. Могу да се купе овде у винарији, а због ограничене производње продају се само у неким специјализованим винотекама, у Новом Саду то је КОРПА дели маркет и бистро, са којим сарађују као дистрибутером. Посетили смо подрум, први део зидан је 1997 и у потпуности је испод земље, а касније су додата два бочна, делимично окружена земљом. У винарији имају три стално запослена радника. У сезони зависно од радова у винограду, може бити и до 30 радника када је берба.

Ми смо пробали Седушу, лагано црвено вино воћних карактеристика. Уживали смо на прелепој тераси, капацитета 45 седећих места, са погледом на Дунав који делује опуштајуће. У понуди је мезе које прати свако вино. Сир са рузмарином, мармелада од шљива кувана са вином и зачинима који исто проистичу из тог вина. Па мармелада од бресака кувана са вином од Неопланте и са лавандом. Све се ово служи гостима уз дегустацију, а кад има више онда се и продаје. Постоје специјализоване винске туре у понуди туристичких агенција, као и тим билдинг у винарији. Програм од три вина Неопланта, Розе и Седуша је за већину допадљив. Занимљив је сувенир у кутији, мала флаша вина у комбинацији са магнетом из Мајкине радионице. Винарија ради за продају од 9 до 17 часова сваки дан сем недеље, а за дегустације са програмом је потребна најава.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.