Posle 14 godina „Američki kutak“ na novoj adresi u Novom Sadu

U četvrtak, 29. novembra, „Američki kutak“, ogranak Kulturnog centra Novog Sada, svečano je otvoren na novoj novosadskoj adresi u ulici Kej žrtava racije 2b.
U prostranom, lepo uređenom prostoru, svečanosti su  prisustvovali direktor KCNS Bojan Panaotović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat.
     Američki kutak počeo je sa radom 6. oktobra 2004. godine kao zajednički projekat Američke ambasade u Beogradu i Kulturnog centra Novog Sada. Posle 14 godina uspešnog rada i brojnih multimedijalnih sadržaja i programa namenjenih   zainteresovanim građanima, preseljen je na atraktivniju lokaciju.
Na početku svečanosti, koordinatorka Američkog kutka u Novom Sadu Milica Rašković pozdravila je ugledne goste i istakla veoma dobru saradnju sa KCNS i Gradom Novim Sadom.
Direktor KCNS Bojan Panaotović naglasio je da je saradnja KCNS sa Američkom ambasadom izvanredna, bazirana na međusobnom poštovanju i uvažavanju.
– Gledajući ovde srpsku i američku zastavu, jednu pored druge, želim da podsetim da su u oba svetska rata Srbija i SAD bili direktni i važni saveznici i prijatelji. Kada pogledamo iza nas, mnogo je više bilo dodirnih tačaka nego nesaglasja i zato molim Njegovu ekselenciju Skata i SAD da promisle dobro poziciju svog starog saveznika Srbije i da uvaže želju Srbije da ima svoje mesto pod suncem zarad mira i stabilnosti na Balkanu – poručio je Panaotović.
    Osvrnuvši se na Panaotovićeve reči o vezama Srbije i SAD u prošlosti, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da se otvaranje ovog kutka može posmatrati i kroz obeležavanje godišnjice   zajedničke pobede u Prvom svetskom ratu, kada su SAD bile snažan koalicioni saveznik Srbiji u ratu, ali i kasnije na mirovnim konferencijama.
– Raduje me da Kutak obiluje bogatim kulturnim sadržajima i da pruža podršku i našim đacima i studentima da ovladaju engleskim jezikom – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je i ovim Novi Sad pokazao koliko je otvoren grad.
    Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da su Novosađani kroz rad Kutka imali priliku da bolje upoznaju američku kulturu i tradiciju, kao i ideje koje su bile osnov savezništva srpskog i američkog naroda. To su ideje slobode, ravnopravnosti i kulturnog stvaralaštva, koje su snažno utkane u duh oba naroda.
– Posle toliko decenija međusobnih odnosa, nekada ne idealnih i dobrih, moramo da snažno krenemo u budućnost i da ističemo i dela i reči onih koji su nas povezivali. Među njima su Mihajlo Pupin, ali i sjajni sportisti poput Vlada Divca, koji su pronosili slavu našeg sporta i našeg naroda u Americi. Srbija želi da u budućnosti ima sve bolje odnose sa SAD, a tome će doprineti i ovaj kutak – rekao je Mirović.
Njegova ekselencija Kajl Skat naveo je da je ambasada SAD uložila značajna sredstva u renoviranje i opremanje novog kutka.
– Pre dve godine, uručio sam predstavnicima Američkog kutka u Novom Sadu nagradu kao jednom od najboljih naših Kutaka u svetu. Proteklih godina, Kutak je postao mesto okupljanja dinamičnih i motivisanih mladih ljudi koji traže mogućnosti za unapređenje sebe i svog okruženja. Ovaj kutak je učestvovao u svim velikim manifestacijama, od festivala Egzit do biblioteke na Štrandu – rekao je ambasador i zahvalio na podršci gradonačelniku Vučeviću, njegovim saradnicima, KCNS  i direktoru Panaotoviću, a zatim proglasio Kutak otvorenim.
U 160 zemalja postoji više od 600 Američkih kutaka, a u Srbiji radi osam ovakvih centara. Kutak u Novom Sadu se do sada pokazao kao najaktivniji sa više od 7.000 članova i 600 programa godišnje.

Ostavite odgovor