ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ТРОГОДИШЊЕГ ПРОГРАМА „ОПЕНС 2019″

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је потписивању уговора између Омладинског савеза удружења „Нови Сад Омладинска престоница Европе-ОПЕНС 2019″ и представника 44 омладинске организације које ће у току наредне три године спроводити програмске активности за младе у сусрет години титуле. На потписивању у згради Ректората Универзитета у Новом Саду присутни су били и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, ректор Универзитета проф. др Душан Николић и координатор „ОПЕНС 2019″ Вукашин Гроздановић.

– Данашњи догађај је још један искорак у реализацији свега онога што смо зацртали у програму спровођења политике према младима у Новом Саду. Ово потписивање није само значајно у контексту титуле Омладинске престонице Европе, него ради читавог односа према младима у нашем граду, али и у Србији. Лепо је што омладинске организације нису више само корисници новчаних средстава, већ што сад и преузимају одговорност у креирању политике  у тој области. Поносан сам на све што смо заједнички радили претходних година. Иако је тада  то деловало као пионирски подухват према којем је много људи било скептично, за пар година смо дошли до тога да ОПЕНС данас потписује уговор са 44 омладинске организације у које ће бити укључено преко 75 000 омладинаца,  то на трогодишњем нивоу. Некада је то било незамисливо, а сада је Градска кућа и више него отворена за омладинске организације. Стигли смо на тај ниво првенствено захваљујући тим младим, вредним људима који су успоставили са градском администрацијом отворену комуникацију и сарадњу, на коју смо ми спремно и ефективно одговорили. То што је Нови Сад постигао, може бити одличан пример за целу Србију. Ове године нас чека реализација великог пројекта, а то је почетак великих инфраструктурних радова у „Youth Creative Polisu“, тзв. Кинеској четврти, о чему смо разговарали и са премијерком Аном Брнабић која нас је уверила да имамо пуну подршку Владе Србије на том пројекту – рекао је Милош Вучевић.

Током прошле године, у Новом Саду су конкурсом изабране 44 организације које спроводе 49 програмских активности, а којима ће, само у 2018. години, бити обухваћено 75 000 младих, док ће током три године бити укључено укупно преко пола милиона младих из целе Европе. Координатор „ОПЕНС 2019″ Вукашин Гроздановић је нагласио да је ово је први пут да организације потписују трогодишње уговоре, чиме се доказује да ОПЕНС отвара врата новим моделима сарадње. Он је нагласио да је вредност пројеката за које се данас потписују уговори 65 милиона динара, од укупно 120 милиона колико је опредељено средстава за ОПЕНС у 2018. години, а како је истакао, конструкција буџета је таква да највише новца стиже из градског буџета, док Покрајина и Република такође доприносе, тако да су сва три нивоа власти укључена у реализацију омладинских пројеката.

Ostavite odgovor