„БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ИГРЕ“ У БЕОГРАДУ И НОВОМ САДУ

"Београдског фестивала игре"

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и директорком „Београдског фестивала игре“ Ајом Јунг присуствовао конференцији за новинаре поводом најаве овогодишњег издања те манифестације. У оквиру петнаестог издања једног од најважнијих фестивала уметничке игре у свету, од 15. марта до  4. априла, публици Београда и Новог Сада ће бити представљен изузетан програм и то под слоганом „Престоница“.

– Град Нови Сад, па и Покрајинска влада, јесу логичан партнер „Београдском фестивалу игре“, с обзиром на то да се у нашем граду ове године обележава 70 година постојања Балетске школе, као и то да је у току изградња Музичко-балетске школе са првом концертном двораном. Симболика је и у томе што је наслов овогодишњег фестивала управо  „Престоница“, јер су оба места одржавања манифестације својеврсне престонице – Београд као главни град наше државе, а Нови Сад као Европска престоница културе и младих. Очекујемо динамичан март и почетак априла, а већ смо у преговорима око наступа на територији града током 2019. године и мислим да ћемо понудити Новосађанима спектакл кроз још већи низ догађаја који ће свакако употпунити културна дешавања у нашем граду – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да тај значајан пројекат има традицију од петнаест година, а да је приметан само раст квалитет његовог програма.

– И у овој години долазе нам балетске трупе са свих меридијана, а под кровом Српског народног позоришта имаћемо два значајна гостовања, и то из далеке Аустралије и Кине – рекао је Игор Мировић.

Оснивач и директорка „Београдског фестивала игре“ Аја Јунг, истакла је да са својим тимом сарадника улаже велику енергију у пројекат који траје у континуитету деценију и по.

– Новосађане 21. марта и 3. априла очекује спектакл који ће им приредити две реномиране трупе, из Сиднеја и Хонг Конга. Већ у предстојећу среду ћемо отворити једну лепу изложбу фотографија на Тргу слободе, а 21. марта, на истој локацији, ако нас време послужи, уживаћемо у наступу балета из Хонг Конга који ће том приликом поклонити Новом Саду један перформанс извођен премијерно прошлог пролећа у Њујорку – рекла је Аја Јунг.

Укупно 15 трупа из Израела, Грчке, Холандије, Кине, Норвешке, Аустралије, Велике Британије, САД, Белгије, Немачке, Италије, Данске и Канаде, са преко 20 нових кореографских радова, гостоваће у Београду и Новом Саду. Фестивалу ће претходити ревија филмова „Дани игре у Кинотеци“, бројне радионице, мајсторски курсеви, изложбе и презентације.

Од оснивања фестивала је представљено преко 330 кореографских остварења, док последње едиције прати око 23 000 гледалаца и преко 120 акредитованих новинара из земље и иностранства. „Београдски фестивал игре“ се развијао захваљујући подршци Министарства културе Србије, амбасада и културних центара земаља учесница, као и Града Београда. За афирмацију уметничке игре и реализацију програма у Војводини, значајна је дугогодишња сарадња са Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине и Градом Новим Садом, а шест година заредом, Београдски фестивал игре се реализује у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији.

Ostavite odgovor