Позивамо опозицију на заједничку борбу за слободне изборе

Већ годинама уназад изборни процес на свим нивоима у Србији је под великим знаком питања и постоје бројне основане сумње и докази који говоре о изборним нерегуларностима, манипулацијама и крађама. Неажуриран јединствени бирачки списак и немогућност увида у исти, антиуставно упутство за гласање на КиМ, спречавање масовнијег гласања наших држављана који живе у иностранству, злоупотреба гласања ван бирачког места, одсуство формирања Надзорног одбора Народне скупштине за контролу изборног процеса, куповина гласова, притисци на бираче, посебно оне који су запослени у јавном сектору, злоупотреба државних ресурса и позиције власти у кампањи владајућих странака – само су неки од видова изборних неправилности.
Изборне крађе не дешавају се само на дан избора. Споран је цео изборни процес у коме нема равноправног третмана власти и опозиције. У Србији влада медијски мрак и цензура, а водећи медији како на републичком тако и на локалном нивоу готово у потпуности су затворени за глас опозиције. Улога РЕМ-а који ћути на све облике медијске неравноправности је у најмању руку скандалозна. Посебно је проблематична уређивачка политика и информативни програм јавних медијских сервиса који би морали да омогуће дебате и јавно сучељавање различитих политичких програма власти и опозиције.
С обзиром да нема слободних избора без слободних медија, као предуслов за фер и поштене изборне услове захтевамо:
1. Обавезне ТВ дебате између власти и опозиције свако вече током радне недеље на јавним медијским сервисима РТС и РТВ.
2. Оставке свих чланова РЕМ-а и избор новог састава овог државног регулаторног тела за електронске медије који би био спреман да ради свој посао.
3. Укидање националне фреквенције ТВ ПИНК као партијске телевизије СНС због злоупотребе јавног добра у сврхе партијске пропаганде владајуће странке.
4. Формирање Надзорног одбора Народне скупштине Републике Србије за праћење спровођења и заштиту правилности изборног процеса.
5. Отварање ТВ Студио Б за гостовање представника опозиције у Београду, као и обавеза свих приватизованих локалних медија од стране људи блиских СНС да ослободе информативни програм и за глас опозиције на локалном нивоу.
Позивамо све опозиционо оријентисане политичке странке, групе грађана и јавне личности на договор око заједничког наступа по питању обезбеђивања фер и поштених изборних услова, а пре свега о заједничкој борби за омогућавање слободе медија без које неће бити слободних избора.

Ostavite odgovor