Предавање Данила Копривице „Досије ФРАНЦУСКА и оморина над Европом” на Јутујб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије ФРАНЦУСКА и оморина над Европом“ (20. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Циклус предавања „Зелена дебата“ Данило Копривица проширује причом о Француској, о највећој земљи Европске уније и трећом земљом по површини у Европи. Аутор је говорио о три значајна владара једне некад велике империјалне силе, која је знала да буде весник прогресивних друштвених промена, и онда, када је сабљом покоравала Европу – о Лују IV, Наполеону Бонапарти и Шарлу де Голу.

Шта је Француска данас? Француска је данас богатија него икад, гледајући њен укупни капитал, али већинско становништво је никад сиромашније. Разлике између сиромашних и богатих су никад веће и сведоци смо константних протеста који се одржавају на улицама главног града. Проблеми у здравству и подизање старосне границе за пензије су само неки од проблема које потресају Француску.

Још један од проблема са којим се сусреће ова земља јесте негирање или непознавање не тако давне историје. Већина Француза потпуно је несвесна да победу у Другом светском рату, добрим делом дугују својим афричким саборцима, претежно муслиманима. Слична необавештеност је и када су у питању анкете о томе која је нација дала највећи допринос ослобођењу Европе од нацизма. Анкета из 2015. године указује на чињеницу да 61% Француза сматра да су највећи допринос дале САД а тек 8% да је то Совјетски Савез.

Као неизоставни део сваке трибине, Копривица указује на гастрономску сцену ове државе као и на винску понуду која је неизоставни део сваког туристе који одлучи да време проведе у Француској. Дуга традиција чувеног шампањца Моет само је један од хедонистичких ужитака које може да понуди ова винска земља.