Предавање Данила Копривице „Досије КАТАРˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије КАТАРˮ (17. 11.2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Уочи Светског првенства најбитније споредне ствари на свету, Копривица говори о земљи домаћину међународног спортског спектакла. Реч је о Катару, о земљи чија је површина 11.571 км2. О једној географски малој земљи и њеном великом  граду, у чијој регији живи готово 80% становника целе земље. Катар је земља у којој, према подацима из 2021. године, живи око 2,9 милиона становника од којих су већина странци, а правих Катараца има свега 10–12%. Они су исламске вероисповести, у највећем проценту, (Сунити) с изразито конзервативним али не и појавно агресивним религиозним друштвеним нормама. Катар је емират у којој влада апсолутна монархија породице Ал Тани безмало 200 година.

Нафта је откривена 1939. али њена ограничена експлоатација почиње од педесетих. Огромна налазишта гаса (13% светских резерви) откривена су 1971, а тек ће нова технологија гасног транспорта, примењена након 1990,  Катару донети богатство.

У наставку трибине, Копривица ће се бавити својим уобичајним сегментима анализе земље, о њеним политичким приликама или неприликама, о гастрономској сцени Катара, о женама чије лице туристи најчешће и не виде, као и навикама и обичајима становништва. Добродошли на 75. по реду Зелену дебату.