Предавање Данила Копривице „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ 15. јуна на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ 15. јуна у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Рат у Украјини за упућене сасвим очекивано  црта контуре глобалног геостратешког савеза Русије и ислама. И док се земље Европске уније у међусобном грчу подржавају или оптужују због све већег прилива муслиманских миграната, у Русији је пораст броја руских грађана исламске вероисповести нешто са чиме се одавно рачунало.

Да ли знате да се за последњих тридесетак година број џамија у Русији  повећао за више од 80 пута? До пред крај осамдесетих година прошлог века на територији Русије било је мање од 100 џамија, а данас их има око 8500.

Питате се како? Зашто? А „Зелена дебата“ вам је на то питање већ више од педесет пута одговорила.

НИШТА СЕ НЕ ДЕШАВА БЕЗ ПРОШЛОСТИ.

Да ли знате да је хришћанство на простор данашње Русије стигло из њеног данас  најмуслиманскијег дела? Из Дагестана. Из Дербента, древног града Кавкаске Албаније.

Причамо о времену када су ондашњи Албанци били први хришћани, када су Хазари били муслимани а Чечени и пагани и хришћани; када су се кијевски Руси, барем накратко двоумили у чијој ће се богомољи помолити.

Причамо историјске приче али и приче о актуелном тренутку у руском друштву. О томе зашто нико  са Запада, барем не јавно, не призива верске сукобе у Русији.

Причамо о култури, о историји, о актуелној политици, прелазећи речима и сликама многе епохе и хиљаде километара руске друштвене маршруте, на путу од најстаријег и најјужнијег града данашње Руске Федерације, па све до њеног најсевернијег милионског града, града са најевропскијим лицем Русије.

Време је за причу: од Дербента до Санкт Петербурга.