Предавање др Александре Колаковић „Француске перцепције српског патриотизма (1908–1918)” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француске перцепције српског патриотизма (1908–1918)” (25. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Заједно с идејама Француске револуције, које су провејавале међу ученим Србима још од устаничког доба и почетака изградње српске државности, Француска је постепено постала земља-узор. Париз је представљао престоницу културе а француска нација симбол слободе за народе Европе. И француска књижевност имала је велики значај. У Србији, међу српском интелигенцијом, посматрана је и као узор патриотизма који би Срби могли да следе. Срби у личностима француских научника, професора и публициста виде узоре, учитеље и сараднике, а касније и савезнике у рату.

Француском друштву били су познати привредни и демократски капацитети Србије, као и симпатије према Француској, а посебно сличности француског и српског схватања патриотизма и виђења непријатеља кроз речи да је за Србе Беч исто што и за Французе Берлин. Указивања на српску и француску сличност у поимању патриотизма и односа према отаџбини постала су оквир за стварање идеје о заједничком непријатељу…