Предавање др Александре Колаковић на тему „Ернест Дени (1849–1921), највећи пријатељ Словена“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Ернест Дени (1849–1921), највећи пријатељ Словена“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Ернест Дени (1849–1921), највећи пријатељ Словена“ ( 25. 3. 2021 ) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Проф. др Александра Колаковић одржала је предавање поводом 100. годишњице смрти Ернеста Денија (1849–1921), историчара и професора са Сорбоне, који је своја истраживања посебно посветио проучавању Јужних Словена, а од 1912. године био је и члан Српске академије наука. Сматрао је да Јужни Словени морају да задрже своју индивидуалност и не уроне у Руску империју, заступајући тезу „Панславизам, да, али не панрусизам“.

Денијево поље интересовања захватало је и међународне догађаје на Балкану, а на то су посебно утицале генерације балканске елите која се школовала у Француској. Дени је први пут посетио Србију још 1873. године, у време када се код њега појавило интересовање за Јужне Словене, а 1911. на свом путовању обишао је и Београд и Загреб, Љубљану, Ријеку, Цетиње, Босну и Херцеговину.

У време анексије Босне и Херцеговине, Ернест Дени је схватио опасност која је Србији претила од Аустроугарске. Заједно са Албером Малеом, Огистом Говеном, Емилом Оманом и једном неформалном групом француских интелектуалаца, преко штампе и предавања против Аустроугарске подржао је Србију и Србе. 1908. године Дени иницира развој културне и научне сарадње Француске са словенским народима. Тада је основано француско-словенско удружење у Паризу, чиме је први пут организована сарадња Француза и свих словенских народа на институционалним основама. Током Првог светског рата одбрана чешке и југословенске идеје била је у средишту његових активности. У својој кући у Паризу основао L’Institut d’Etudes slaves (Институт за словенске студије) и часопис Le Monde Slave (Словенски свет). У време Првог светског рата Дени је написао књигу La grande Serbie (Велика Србија), која је панегирик српској историји и победама.

Међу српским интелектуалцима владало је велико поштовање према личности и делу Ернеста Денија и назван је „највећим пријатељем Словена на Западу“.