Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска и Кина: поводом шездесет година дипломатских односа“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска и Кина: поводом шездесет година дипломатских односа“ (14. 5. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Француско-кинески односи имају своју богату историју, која је започела 27. јануара 1964. године, када је Француска признала Народну Републику Кину. Oдноси између Француске и Кине нису увек ишли узлазном линијом, а област поштовања људских права била је једна од битних тачака спорења. Међутим, пред почетак новог миленијума, Француска и Кина су успоставиле глобално стратешко партнерство (1997) у правцу јачања културне, економске и дипломатске размене. Поводом 50. годишњице од успостављања дипломатских односа Ху Ђинтао је боравио у званичној посети Француској, која је те 2004. године прогласила „Годину Кине у Француској”. У време Николе Саркозија дошло је до захлађења односа када је заказан састанак француског председника и Далај Ламе, а Кина је одложила и самит са Европском унијом. Значајан знак поправљања кинеско-француских односа поклапа се са доласком на власт Си Ђипинга. Први француски председник и први шеф неке европске државе који је примљен у званичну посету код Си Ђинпинга био је Франсоа Оланд 2013. године. Марта 2019. године Си Ђинпинг је био у званичној посети Француској у време првог председничког мандата Емануела Макрона. Од јануара 2020. до 2023. године одржано је једанаест разговора између шефова држава, три француско-немачко-кинеска трилатерална састанка, један састанак са председницима Комисије и Европског савета, као и дванаест разговора између министара спољних послова.