Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словенија – пут до чланства у ЕУ: други део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словенија – пут до чланства у ЕУ: други део“ (14. 5. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Првог маја ове године навршило се две деценије од како је Словенија постала чланица Европске уније. Овомесечно предавање представља други део приче о европском путу Словеније и говори о томе како је држава која је некада била у саставу Савезне Федеративне Републике Југославије искористила своје чланство у Унији. Став словеначких грађана и њихово виђење предности и мана чланства у Европској унији Јелена Тодоровић Лазић представиће кроз истраживања европараметара. У питању су истраживања која се спроводе на нивоу Европске уније а и шире, те обухватају и анализу мњења међу државама кандидатима за чланство и онима које су тек на путу да постану чланице.  Како би се најбоље процениле предности чланства од 2004. године, за потребе предавања у Културном центру Новог Сада узета су у обзир и истраживања јавног мњења која прате промене у подршци ЕУ кроз утицај домаћих дешавања и спољних догађаја. Истраживања показују да осцилације у перцепцији јавности током година нису значајно промениле веровање Словенаца у европске интеграције или место Словеније у Европској унији, те су резултати показали релативно висок ниво поверења у словеначкој јавности.