Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ 25. августа на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ можете погледати  25. августа у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Захваљујући делатности француских ђака и франкофила – браће Богдана и Павла Поповић и Јована Скерлића, француски културни утицаји у Србији почетком 20. века били су изражени већ савременицима, а потоња истраживања у области историје и књижевности потврдила су њихову дубину и трајност. Ипак, остало је недовољно јасно и познато како су се француски културни утицаји ширили међу Србима ван Србије. Предавање ће бити посвећено анализи путева француских културних утицаја међу Србима у Босни и Херцеговини, с посебним освртом на улогу браће Поповић и Скерлића, као архитеката српске културе с почетка 20. века. Атанасије Шола, Јован Дучић и Младобосанци, а посебно часопис Зора, посматраће се у контексту преносилаца француске културе и јачања српског националног идентитета.