Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (II део)“ 19. марта на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (II део)“ можете погледати 19. марта у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Трибина „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (II део)” настоји да кроз историју научне сарадње Француске и Србије сагледа француско-српске односе у доба Великог рата (1914–1918). Циљ је да поводом обележавања 185 година од успостављања дипломатских односа две државе и 110 година од избијања Великог рата, који је не само најславнији и најтрагичнији период српске историје, већ и период златног доба француско-српских односа, чији је ехо остао присутан до данас, изнова испитамо домете и последице активне улоге научника у развоју француско-српских односа. Истовремено, ово је и прилог историји научне дипломатије. У другом делу предавања, кроз примере организовања удружења „Српски народ” у Француској, Српског дана и сарадње француских и српских научника, циљ предавања јесте да истакнемо актере и активности научне дипломатије у рату, а преко примера заједничке француско-српске историје.