Предавање историчара др Горана Васина на тему „Знамените личности Првог српског устанка” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Знамените личности Првог српског устанка” (19. 3. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање доноси причу о Карађорђу и његовим војводама и устаницима који ће определити судбину Првог српског устанка и начин стварања самосталне нововековне српске државе. Предавач истиче да је тема којом се бави у овом предавању кључна за познавање прилика Првог устанка и говори о стварању нове државе у изузетно тешким околностима и креирању међународних односа тога времена, о којима је било речи на претходним предавањима, пре свега о односима велики сила према српској држави и свим одним недаћама са којима су се устаници суочили да би уопште покушали да се ослободе најпре од дахијске страховладе а потом и да створе слободну државу. Време Првог српског устанка сматра се славним добом и добом великог страдања у ком су управо Карађорђе и његове велике војводе дали свој велики допринос.

Поред Карађорђа, предавач је надахнуто говорио и о Миленку Стојковићу, хајдук Вељку, Петру Добрњцу, Ненадовићима, Луки Лазаревићу, те о великим биткама и догађајима који су пресудно утицали на судбину Првог српског устанка.