Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (III део)“ 24. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (III део)“ можете погледати 24. априла у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Трибина настоји да кроз историју научне сарадње Француске и Србије сагледа француско-српске односе у доба Великог рата (1914–1918). Циљ је да поводом обележавања 185 година од успостављања дипломатских односа две државе и 110 година од избијања Великог рата, који је не само најславнији и најтрагичнији период српске историје, већ и период златног доба француско-српских односа, чији је ехо остао присутан доданас, изнова испитамо домете и последице активне улоге научника у развоју француско-српских односа. Ово је истовремено и прилог историји научне дипломатије. У трећем делу биће речи о обликовању слике Србије и Срба у Француској у контексту реализације идеје југословенства. Посебан фокус биће на актерима и активностима које се могу посматрати као пракса научне дипломатије у завршном периоду рата.