Предавање др Александре Колаковић на тему „Светска изложба у Паризу 1889: поглед с Ајфеловог торња” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Светска изложба у Паризу 1889: поглед с Ајфеловог торња” (21. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Место сусрета и успостављања сарадње од средине 19. века биле су светске изложбе, које су упоредо постале су и средство пројекције представа о државама и друштвима у међународним односима. Светска изложба у Паризу 1889. године (L’Exposition universelle de Paris de 1889), једна од најпознатијих, одржана је од 5. маја до 31. октобра као омаж стогодишњици Француске револуције, што је било од великог значаја за учвршћивање републиканског режима. Истовремено, она је важна и с аспекта повратка Француске на међународну сцену, што је након пораза у рату са Пруском било посебно битно.

Симбол светске изложбе у Паризу 1889. године, а и данашњег Париза, јесте Ајфелов торањ, но није једини значајан оквир кроз који се посматра ова манифестација. Циљ Француске био је да се изложбом позиционира геополитички и одупре највећим ривалима у трци за колоније, моћ и престиж.