Предавање др Бориса Стојковског „Цар Јован Ненад – између историје и легендеˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског „Цар Јован Ненад – између историје и легендеˮ (11. 7. 2022) можете погледати на на Jутјуб каналу КЦНС.

Човека с којим је раме уз раме ратовао епски јунак Рајко војвода, који је на превару декапитиран два пута – најпре 1527. а потом и 1941. када су хортијевске трупе обезглавиле његову статуу у Суботици, који се као цар Џон нашао у филму „Cat people“ из 1942. године и бројним књижевним делима, др Борис Стојковски представља као доминантну фигуру једног времена, страх и трепет свих својих непријатеља. Иако је о лику и делу цара Јована Ненада било речи и на ранијим трибинама, важно је изнова говорити о личностима које јавност уме да перцепира на начин другачији од оног који се поклапа са званичним историографским изворима. Др Стојковски напомиње да је цар Јован Ненад, који је „у једном тренутку уздрмао читаву средњу Европу и о ком се чуло до Енглеске и Шпаније“, један од ретких о којима се тако мало зна а оставио је немерљив траг. Будући да се о лику и делу овог човека који је са својом групацијом представљао важан војно-политички чинилац зна само у периоду који се поклапао са последњих једанаест месеци његовог живота, непознанице су утицале на то да он постане плод разних фантазија и прича које нису историографски потврђене.

Перцепција цара Јована Ненада умногоме је зависила и од епохе у којој се о њему говорило, па др Стојковски као парадигматски издваја 19. век када су прегнућа овог борца представљена као илегална, сплеткарошка и разбојничка. Бројни су историјски извори првог реда који су похрањени у архивима широм Европе, а у којима је цар Јован Ненад био предмет истраживања многих иностраних хроничара. Највероватније војничког порекла, Јован Ненад био је харизматичан лидер, помало мистичан – у складу са епохом у којој је деловао. Сматра се да је надимак „Црни човек“, често помињан у историјским изворима, добио због тамнијег тена или неке ознаке на телу. Др Стојковски мапира кретања и битке његове скупине, објашњавајући положаје које су заузимали и противнике са којима су се сукобљавали у жељи да неутралишу непријатељски фактор.