Предавање др Бориса Стојковског на тему „L’anno dantesco 2021. седам векова од смрти Дантеа Алигијерија“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „L’anno dantesco 2021. седам векова од смрти Дантеа Алигијерија“ (23. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Италија која већ седам година у част Дантеа Алигијерија припрема небројене свечаности, управо ове године, која је проглашена Дантеовом, обележава заједно са целим светом седам векова од смрти једног од највећих песника и мислилаца у историји човечанства.

Данте је живео у периоду 1265‒1321. године. Карактеристикa овог доба јесте успон грађанског сталежа у његовој родној Фиренци, као и сукоби две струје: гвелфа и гибелина. У таквим временима живео је и делао велики Данте Алигијери. Први пут је видео Беатриче Портинари кад је имала девет година. Иако је видео свега два путa у животу, она је остала инспирација и вечна љубав на први поглед.

Говорећи о Дантеу, Стојковски се посебно осврнуо на његова књижевна дела као што су Dettod’Amore, La Vita Nuova, De vulgari eloquentia, Convivio, Quaestio de aquaetterra, De Monarchia, еклоге, песме и писма и, наравно, Божанствена комедија.