Предавање Огњена Карановића на тему „Масакр у Пребиловцима 1941. године – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „ Масакр у Пребиловцима 1941. године – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ (23. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу. Настављајући низ студиозних предавања посвећених изузетно потресним темама везаним за јасеновачко стратиште и страдање невиних жртава, Карановић је овога пута посебну пажњу посветио злочину који су усташе извршиле у месту Пребиловци у Босни и Херцеговини.
  1. године над око девет стотина Срба села Пребиловци ‒ углавном жена, деце и стараца ‒ усташе су извршиле стравични масакр. Преко педесет домаћинстава Пребиловаца тада су заувек угашена. Жртве су махом живе бацане у јаму, док су остали убијани на лицу места.
Преживело jе укупно њих 170, од чега су 15 жене, девоjке и деца млађа од 15 година. -Усташки злочин над српским народом у селу Пребиловци у Херцеговини jе без примера и jедан jе од наjгорих и наjсрамниjих догађаjа у људскоj историjи – истакао је Карановић, уз опомену да пребиловачко стратиште није довољно познато и да се успомени на невине жртве не поклања пажња какву засигурно заслужују.