Предавање др Горана Васина „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918” (други део) на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Србија, велике силе и српско питање 1804–1918” (други део) (14. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У другом делу трибине о односима Србије и великих сила, Васин говори о временима после Берлинског конгреса, где је доминантно питање Босне и Херцеговине. Сукоб великих сила, или како је то предвидео Светозар Милетић анексија БиХ, довешће до озбиљног сукоба између Русије и Аустроугарске у периоду после 1908. године. Русија ће се осетити изиграном од стране AУ политике – што је био случај и са Кримским ратом, и тада почиње велика припрема за сукоб који ће кулминирати Великим ратом.

Кроз тај велики сукоб Русије и Аустроугарске решаваће се судбина Србије и доћи ће до трагичних страдања у Великом рату. Године 1918. долази до ослобођења које ће бити скупо плаћено великим жртвама и страдањима на које ће пресудан утицај имати велике силе. На првом месту Велика Британија која ће изласком Русије из рата бити кључан фактор у стварању Југославије што ће се показати као једна од драматичних епизода политике 20. и 21. века.