Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Летонија – пут до чланства у Европској унији (1. део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Летонија – пут до чланства у Европској унији (1. део)“ (27. 9. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине Тодоровић Лазиће поздравила је гледаоце Јутрјуб канала Културног центра Новог Сада и најавила да ће се овим предавањем вратити на сет тема о појединачним државама које су примљене у Европску унију у последњем таласу проширења. До сада смо представили путању четири државе ка европским интеграцијама, то су Кипар, Малта, Чешка и Словачка. Данашњом трибином почињемо низ представљања балтичких држава а прва је Летонија.

Године 1995. председник Летоније Гунтис Улманис и премијер Марис Гаилис потписали су званични захтев Летоније за чланство у ЕУ. Наредне године, усвојен је Национални програм за интеграцију Летоније у ЕУ и основан Савет за европске интеграције, а Делегација Европске комисије почела је са радом.

Летонска влада је 27. октобра 1995. године поднела званичан захтев за чланство у ЕУ али је њено приближавање овој међународној заједници почело и раније. Она је 1994. године потписала уговор о слободној трговини са ЕУ.

Важан датум за грађане Летоније јесте 16. април 2003. када је потписан Уговор о приступању Летоније ЕУ у Атини – потписници уговора су: председник Летоније Ваира Вике-Фреиберга, премијер Еинарс Репше, министар спољних послова Сандра Калниете и главни преговарач Андрис Кестерис. У децембру 2007. године Летонија је приступила Шенгенском споразуму који предвиђа укидање граничне контроле а седам година касније прелази на евро валуту и постаје осамнаеста чланица еврозоне.