Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Албанија и ЕУ ‒ пут до отварања преговора” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Албанија и ЕУ ‒ пут до отварања преговора” (22. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема данашњег предавања јесте пут који је Република Албанија прешла до отварања преговора о чланству с Европском унијом јула 2022. године. О томе колико је овај пут био дуг сведочи и чињеница да је завредио да буде темом засебног предавања, а важан је и због тога што је Репблика Албанија, заједно с Републиком Србијом и Републиком Северном Македонијом, иницирала Отворени Балкан као облик регионалне интеграције који може олакшати усклађивање ових држава с европским прописима у многим областима.

Након позитивне оцене Европске комисије, Савет Европске, као највиша институција ЕУ за доношење одлука,  25. марта 2020. одлучио је да отвори приступне преговоре. Албанска држава је трансформисала своју спољну политику у складу с директивама ЕУ и у том оквиру води и своју унутрашњу политику, а позитивна перцепција албанског друштва према Европској унији била велика подршка последњих деценија.