Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2013–2015)“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2013–2015)“ (26. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Прво предавање у оквиру троделне трибине о поменима Балкана у француском часопису Le Monde (од јула 2013. године до данас), обухвата три године и петнаест текстова, који су издвојени након обављење претраге по кључним речима Балкан, Западни Балкан, Србија, (Северна) Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Метохија, проширење ЕУ. Др Јелена Тодоровић Лазић наводи да је испитивање вршено управо на овом часопису јер је у питању лист са дугом традицијом, а да је Француска као један од оснивача Уније уједно и једна од њених најмоћнијих и наутицајнијих држава, али и главни кочничар даљег проширења ЕУ у посматраном периоду. Већина текстова који су се издвојили након селекције повезани су са Европском унијом, односно, њеним проширењем на Западни Балкан и темом мигрантске кризе. Др Тодоровић Лазић најпре појашњава термин Западни Балкан, који је геополитичка, а не географска одредница, а односи се на „спољнополитички приступ ЕУ према државама и територијама насталим на просторима бивше Југославије заједно са Албанијом“.

Након уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године у дневнику Le Monde објављена су три текста, а први садржи „поруку региону Западног Балкана да су врата ЕУ отворена за народе и државе овог простора које су посвећене помирењу“. Др Тодоровић Лазић анализира сваки од 15 издвојених текстова, коментаришући тон којим су писани, однос према балканским државама, прогнозе и очекивања. Примера ради, у трећем тексту из 2013. издвојена је предикција о 2020. као години у којој би Србија постала 29. земља чланица ЕУ. Интересантан је и чланак из 2014. о евроинтеграцијама региона, у ком се аутор „видовито запитао да ли ће балканске државе услед сукоба у Украјини и миграционих токова бити жртвоване у контексту евроинтеграција“.