Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Естонија – пут до чланства у ЕУ: први део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Естонија – пут  до  чланства  у  Европској  унији: први део“ (26. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Иако најмања по величини и броју становника у групи балтичких држава, Естонија се нашла међу државама које су прве отвориле преговоре о чланству у Европској унији 1998. године, заједно са заједно са Пољском, Чешком, Мађарском, Кипром и Словенијом. 1992. године покренуте су радикалне економске реформе за прелазак на тржишну економију, укључујући приватизацију и реформу валуте. Након стицања независности један од стратешких циљева Естоније била је интеграција у правно-политички и економски систем Европске уније. С тим у вези, преговори о чланству у ЕУ званично су започети током 1998. године. Естонија је постала пуноправна чланица ЕУ 1. маја 2004. године, уз још девет држава из источне и централне Европе, а само месец дана раније постала је и пуноправна чланица НАТО пакта.

Европска комисија је 2003. препознала напоре које је Естонија учинила на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ, истичући да ова земља наставља да испуњава политичке и економске критеријуме за приступање, те да је транспозиција и примена правних тековина ЕУ напредовала у великој мери и према плану. Међутим, Комисија је исте године сматрала и да је неопходно повећати темпо израде закона у областима социјалне политике, запошљавања и слободног кретања људи како би се гарантовао несметан приступ Естоније Унији.