Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Литванија – пут до чланства у Европској унији: први део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Литванија – пут до чланства у Европској унији: први део“ (30. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У септембру 1990. делегација посланика Европског парламента први пут је посетила Литванију. Европски савет у Копенхагену је 21/22. јуна 1993. одлучио да земље Централне и Источне Европе, које су закључиле споразуме о придруживању са ЕУ, могу да постану чланице Европске уније у будућности, утврдивши критеријуме из Копенхагена које земље кандидати морају да испуне. Европски споразум Литванија‒ЕУ потписан је 12. јуна 1995. и њиме се признаје крајњи циљ Литваније да постане чланица ЕУ.

Литванија уложила све напоре да се што пре и паралелно са другим земљама кандидатима припреми за чланство и покрене конструктивне преговоре. Морала је да спроведе много сложених унутрашњих реформи: најпре укидање смртне казне, потом и разградња нуклеарне електране Игналина, али и да гарантује право грађанима ЕУ на стицање власништва над земљиштем у Литванији. Национални програм постао је важан програм домаћих реформских приоритета Литваније.

Преговори о приступању почели су 28. марта 2000. Уговор о приступању Литваније и других нових држава чланица ЕУ потписан је током грчког председавања на свечаној церемонији у Атини 16. априла 2003. године, а званично је ступио на снагу 1. маја 2004.