Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Пољска – пут до чланства у ЕУ: први део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Пољска – пут до чланства у ЕУ: први део“ (18. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Пољска је пета најмногољуднија држава чланица Европске уније, са својих шеснаест војводстава и укупном популацијом од преко 38 милиона становника, те површином од 312.696 квадратних километара. Постала је чланица Вишеградске групе 1991, а НАТО пакту придружила се 1999. године. У јуну 1993. године, током састанка Европског савета у Копенхагену, државе чланице ЕУ су званично потврдиле да ће земље Централне и Источне Европе приступити ЕУ након што испуне економске и политичке критеријуме. Процес приступања формално је почео 29. марта 1994. године, када је Савет министара Пољске овластио премијера да поденсе захтев за чланство у ЕУ. Канцеларија за европске интеграције основана је 3. октобра 1996. године. Уговор о приступању потписан је у Атини 16. априла 2003. године.

У фокусу предавања је пут који је Пољска прешла од једне комунистичке државе из Централне Европе до респектабилне чланице ЕУ. Она је била највећа држава која је приступила ЕУ током великог источног проширења 2004. године.