Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Путовање у тропско-монсунску Кину” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Путовање у тропско-монсунску Кину” (18. 6. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Народна Република Кина друга је држава по броју становника на свету, са 1425 милијарди становника према подацима из 2017. године. Заузима површину од око 9,6 милиона квадратних километара и трећа је највећа држава света. Једна је од првих светских цивилизација.

Кина је подељена на три природне целине према различитој регионалној клими. Источна монсунска област заузима око 45% земљишта и 95% становништва. Главнина области лежи на висинама мањим од 1000 метара, а налази се под утицајем монсуна који стварају влажну или полувлажну климу.  Ту се налази највећи део пољопривредног земљишта, са пространим равницама и много река. Западна сува област покрива око 30% укупног земљишта. Клима је сува или полусува. Природна вегетација је углавном пустињска степа или суви пашњаци, што чини ову област погодном за сточарство. Ледена област заузима 25% целокуне територије и има просечну надморску висину од преко 4000 метара. Највећи део припада речним долинама. Област је хладна, с израженим глацијалним рељефом.