Предавање др Милоша Савина на тему „Све војводе Српске Војводине“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Милоша Савина на тему „Све војводе Српске Војводине“ (29. 11. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Интригантан наслов у оквирима ког се налази прича о политичким струјањима на просторима ентитета названог Српска Војводина, допринос је расветљавању важног историјског периода. Многе промене дешавале су се на просторима насељеним српским народом, као и револуција која, према речима др Савина, није била ни грађанска ни џентријска, већ побуна „ситних обесправљених племића који су тражили део свог колача“.

На челу политичког региона Српска Војводина и тамишки Банат смењивале су се војводе сложених имена, будући да је реч о племићима који су потицали из веома познатих породица или су породичним везама били везани за дворове. Примера ради, Александер Менздорф-Пуљи био је брат од тетке енглеске краљице Викторије. Осим њега, Фердинанд Мајерхофер, Јохан Коронини фон Кронберг, Јосип Шокчевић и Карл Виго де Сен-Кантен били су на челу овог ентитета кратког рока, чије је укидање цар тражио написмено.