Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ИЗБОРНИ МАРТ“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ИЗБОРНИ МАРТ“ (15. 3. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Који су све избори широм света одржани почетком 2024. године, а који ће тек бити одржани и шта то значи за Србију – питања су која је Рајић поставио на самом почетку предавања, нагласивши да је готово сваки од претходних неколико месеци у свету био изборни и интересантан у том смислу.

С обзиром на то да је реч о суперизборној години, како предавач наводи, у свом предавању бавио се председничким и парламентарним изборима у Финској, као и актуелном политичком ситуацијом у тој земљи која је недавно ушла у НАТО и тиме прекинула дугогодишњу политику војне неутралности.

Детаљна анализа актуелних политичких превирања у САД и овога пута била је део корпуса Рајићевог предавања, а када је реч о региону он је најавио и парламентарне изборе у Хрватској крајем априла, као и председничке и парламентарне изборе у Северној Македонији.

Посебан осврт предавач је начинио анализирајући политичку климу Црне Горе, уз напомену да тој земљи не предстоје избори, али да то не значи да их у наредном периоду неће бити.

Говорећи о суседним земљама, Рајић помиње Румунију чији је председник најавио да би могао да се кандидује за генералног секретара НАТО савеза. Суседна Бугарска тренутно је фокусирана на реформе унутар цркве које је проузроковала недавна смрт бугарског патријарха.

Још једна од земаља која је у јеку истраживања јавног мњења је и Турска којој предстоје локални избори, а председник Ердоган је најавио и председничке изборе за 2028. годину.