Вече са песником Селимиром Радуловићем, лауреатом Годишње награде „Мирослав Антић“

У оквиру манифестације „Антићеви дани“ традиционално се сваке године одржава промоција песничке књиге лауреата. Годишња награда „Мирослав Антић“ за 2023. годину припала је песнику Селимиру Радуловићу за поетску збирку „Запис на стубу, јерусалимском“. О збирци али и о Радуловићевом стваралачком опусу говорили су Иван Негришорац и Мирослав Алексић. Промоцији је присуствовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Председник Стручног жирија за доделу Годишње награде „Мирослав Антић“ господин Мирослав Алексић прочитао је образложење жирија у ком се наводи да Радуловићева поезија не припада свету заснованом искључиво на Еуклидовој геометрији, нити је омеђена епистемолошким оквирима рационалистичког света. Гносеолошки гледана, она је потпуно хришћанска.

–        Такви песници су ретки и њихове књиге су дарови. „Запис на стубу јерусалимском“ уклесан је у камену обелиска који спаја небо и земљу. Уклесао га је анђео који мери наше кораке и даје награду. Радост уместо нихилизма, човекова победа уместо пораза, то чини основну супстанцу ове књиге. Зато она заслужује и угледну награду која носи име песника Мирослава Антића – образложио је Алексић.

Говорећи из перспективе некога ко је имао прилику да прати поетичке мене песника Селимира Радуловића, Иван Негришорац је надахнуто говорио о поетском опусу овогодишњег лауреата.

        Већ у првој збирци Селимира Радуловића објављеној 1983. године, која носи наслов „Последњи дани“, зачети су трагови библијског текста, првенствено Апокалипсе. У тој збирци читамо и дискурс савременог света и библијски подтекст. Већ ту сте могли да видите потенцијал који расте: збирка се могла читати у оба правца. Развој песника Селимира Радуловића ишао је пак ка оном архетипском и ка активирању оних слојева песничког језика који све више воде ка дубинама прошлости, ка свету породице, ка рефлексији – објаснио је Негришорац.

Сви присутни имали су прилику да чују неколико песама из збирке „Запис на стубу, јерусалимском“ које је лауреат Селимир Радуловић прочитао.