Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Ко је Џо Бајден?“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Ко је Џо Бајден?“ можете погледати  (18. 01. 2021) на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Џозеф Робинет Бајден, четрдесет и шести председник америчких држава, рођен је 20. новембра 1942. године у Скрентону у Пенсилванији, у радничкој породици средње класе, која је знала да склизне у тзв. средње доњу класу. Студирао је на Универзитету у Делаверу, а на Универзитету Сиракуза завршио је права. Политиком је почео да се бави релативно рано, у својим двадесетим, када постаје члан Демократске странке.

1970. године кандидовао се за Сенат и неколико недеља пред свој тридесети рођендан постао његов члан, чиме се стврстава  у најмлађег члана Сената САД. До званичног уласка у Сенат морао је да сачека рођендан, јер према закону сваки члан мора имати најмање тридесет година, а због свог скромног порекла запамћен је и као најсиромашнији члан и заштитник радника.

За време мандата бившег председника САД, Барака Обаме, био је потпредседник.

Априла 2019. објавио је своју кандидатуру на америчким председничким изборима 2020. године, а 11. августа ове године објавио да је америчка сенаторка Камала Харис из Калифорније његов кандидат за потпредседника.