Предавање Горана Шарића на тему „500 дана рата у Украјиниˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „500 дана рата у Украјиниˮ (7. 7. 2023) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Рат у Украјини и после 499 дана не јењава, а изгледи да до престанка оружаног сукоба дође су минимални. Циљ овог предавање јесте да се помоћу научних анализа догађаја који су довели до сукоба на тлу Украјине, као и самог сукоба, укаже на геополитичке процесе и трендове.

Шарић је говорио о историјском контексту који је довео до сукоба дојучерашње браће на истоку Европе, о кључним догађајима коју су довели до сукоба као и о самом сукобу, његовом тренутном току и последицама које ће трпети пре свега сама Русија и Украјина, а затим и Европа. Шарић поставља питање – да ли је ово у ствари рат Велике Британије и Русије који траје више од 300 година?

На крају трибине, Шарић је говорио о тренутној позицији Србије у светлу актуелних догађаја, месту на које би требало да се позиционира и начину на који да се бори за сопствену егзистенцију у овом мултиполарном свету, истичући да су се Срби, верујући у неки поштенији свет, супротставили западњачким елитама када то нису смеле ни Русија ни Кина.