Предавање Горана Шарића на тему „Бранимир Џони Штулић – три пута највећиˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Бранимир Џони Штулић – три пута највећиˮ (23. 01. 2023) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Прва овогодишња трибина Горана Шарића посвећена је Бранимиру Џонију Штулићу, о ком се не може говорити а да се не направи осврт на славни југословенски рок састав, групу Азра. „Три пута највећи” с разлогом стоји уз Џонијево име на овом предавању, у истом значењу у ком је бог Хермес праћен овим речима, како објашњава Шарић: „Кад се каже три пута највећи, то је апсолутно тако.” Трибина је посвећена самом Џонију, али и директору Културног центра Новог Сада, Бојану Панаотовићу, који је, како Шарић подсећа, са својих осамнаест година написао Књигу о Џонију. Предавање је усредсређено како на Штулићеву музику, тако и на његову аутентичну личност која је оцењена и кроз карактер вредан сваког поштовања.

Говорећи о суштини поетике Џонија Штулића, Шарић истиче да је одликује „невероватна елеганција мисли, стиха и духа”, што је дубоко инкорпорирано у укупан Азрин опус. Управо због наведеног, значајан део трибине посвећен је историјату овог култног састава, уз присећање на албуме и стихове који су обележили генерације. На „фасцинантан животни пут” и на „повлачење са самог врха”, како наглашава Шарић, једнако знаковито и сугестивно упућују и бритке речи самог Џонија: „Ја сам себе створио јер је мени све било забрањено” и „Склонио сам се да не сметам свом делу”. Овим се заправо могу описати почетна и крајња тачка Штулићеве југословенске стваралачке путање, све до 1990. када Азра и формално престаје да постоји након концерта на Хвару.