Предавање Горана Шарића на тему „Исус Христос као историјска личностˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Исус Христос као историjска личностˮ (13. 6. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине католички теолог Горан Шарић износи резултате свог дугогодишњег истраживања с аспекта истраживача и научника, без обзира, како сам каже, на његова лична уверења и религиозност.

Историчари немају никакву сумњу да је лик Исуса Христа, како је описан у Новом завету, типичан верски мит али се такође слажу да је хипотеза о Исусу-миту постала популарна последњих двадесет година на интернету. Заговорници те тезе нису били историчари, нису познавали античке језике, слабо су владали историјским изворима, а готово сви су имали идеолошке циљеве. Њихови аргументи углавном су базирани на малом броју историјских извора потеклих од савременика Исуса Христа. Ретки су историјски списи о његовом животу. Предавач се оградио, свесно узевши у обзир брзину протока информација у време пре 2000 година, насупрот данашњем времену у ком једна информација обиђе целу земаљску куглу у року од само неколико секунди.

Циљ овог предавања јесте да се, како Шарић указује, мачем логике, историјским аргументима, критиком извора и археолошким проналасцима сасеку тезе псеудоисторије које негирају историјску личност Исуса Христа.