Предавање Горана Шарића на тему „Пропаст злочиначке НДХ: пацовски канали и Блајбург“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Пропаст злочиначке НДХ: пацовски канали и Блајбург“ (14. 5. 2021) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада. Предавање о „случају Блајбург“, које носи поднаслов „Злочин је бежао на Запад“, Шарић је започео констатацијом да је реч о злочину без жртве. -Ти људи који су се нашли у Блајбургу, имали су јако добар разлог због ког су бежали – нагласио је Шарић.

Појмови „Бјалбург“ и „крижни пут“ односе се на догађај који се десио крајем Другог светског рата, током маја 1945. године, када jе на десетине хиљада војника и цивила који су бежали из Југославије било враћено у земљу. Према Аустрији су се тада повлачиле усташе и домобрани са цивилима, словенски домобрани и цивили, четници, недићевци, љотићевци и немачки војници. Трећина је успела да пређе у Аустрију, одакле су их британске снаге вратиле Југословенској армији.

-Причу о Блајбургу један део хрватске јавности користи да би заташкао Јасеновац и сакрио причу о јасеновачким злочинима, те како би се аболирали усташки злочинци – истакао је Шарић.