Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Косовска битка и Видовдан – 635 година касније” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Косовска битка и Видовдан – 635 година касније” (26. 6. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

„Будући да се ове године обележава 635 година од Косовске битке, ово је прилика да се дâ мало другачија или несвакидашња анализа саме битке али и онога што је пролегомена за то, пре свега стање у Србији и Турској, али и анализа онога што је кључно: шта се суштински обележава на Видовдан, шта означава тај празник, те да се проговори о његовој рецепцији“, истиче Стојковски најављујући предавање.

Како се развио култ кнеза Лазара и његове жртве, како се даље развијала косовска легенда или косовски митови који су изнедрили светолазаревску традицију и косовски завет – све је то опшежна прича која се зачела недуго након Косовске битке и њена генеза непрекинута је до данас. Уз наведено, и сам празник Видовдан и Косовска битка имају разнолику рецепцију у разним аспектима, те су овог пута у фокусу предавања.