Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ (1990–1991) – УВОД У РАТ” 27. јуна на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ (1990–1991) – УВОД У РАТ” можете погледати 27. јуна у 20.00 часова на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.
Нових тридесет осам амандмана на Устав Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, усвојених 11. априла 1989. године, учинило је крај једнопартијском систему увођењем изборних листи, што је отворило врата слободним изборима и укупној демократизацији друштва. Наредне године, у јулу 1990, тридесет и једном амандманском изменом на Устав Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине спроведена је опсежна уставна реформа која ће у великој мери утицати на будуће догађаје. Њима је Босна и Херцеговина дефинисана као „демократска и суверена држава равноправних грађана, народа Босне и Херцеговине – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа и народности који у њој живе“. Општи избори у Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини одржани су 18. новембра и 2. децембра 1990. године. Ово су били први вишестраначки избори после краја комунистичког режима у СФРЈ. На изборима су победиле тзв. националне странке: Странка демократске акције, Српска демократска странка и Хрватска демократска заједница Босне и Херцеговине. Након избора постигнут је договор између победничких партија о стварању владајуће коалиције.