Предавање историчара др Горана Васина на тему „Годишњица Другог српског устанка, кнез Милош и његова владавина” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Годишњица Другог српског устанка, кнез Милош и његова владавина” (10. 4. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тему овомесечног предавања др Васин означио је као једну од најважнијих у српској историји 19. века. Кнез Милош Обреновић несумњиво је најзначајнији владар нововековне Србије и периода који је био изузетно турбулентан и страдалнички за српски народ. У питању је владар чија је улога била пресудна у изградњи нововековне српске државе.

„Трагедија у Радовањском лугу из 1817. године је касније судбоносно утицала на политичку и друштвену историју Србије, на крваве свађе и обрачуне две српске династије – Обреновића и Карађорђевића. Данас сматрамо да старе поделе на обреновићевце и карађорђевићевце немају смисла и да кнеза Милоша и Карађорђа треба посматрати као велике вође српских устанака, те да у историјском смислу њихово дело треба посматрати као једну јединствену целину“, истакао је Васин.

На предавању је било речи о годишњици Другог српског устанка, кнезу Милошу и његовој владавини, дипломатији али и самој личности, те времену тешких околности за Србију тога времена.