Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: између Великих сила, верског и националног” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: између Великих сила, верског и националног” (29. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку последње трибине у календарској 2023. години историчар Горан Васин истиче да је историја Балкана у периоду од 16. до 20. века представљала драматично тешко и турбулентно раздобље историје балканских народа, уједно и процеса чије последице ми и данас проживљавамо. Утицај Великих сила на балканске народе као и на верске односе између њих, што посебно истиче Милорад Екмечић, указује да је религија вододелница народа на Балкану. Васин говори о периоду националног романтизма, националног буђења и преплитања верског и националног, као и свега оног што чини балканску историју.

Напослетку, Васин закључује да су приче о Балкану као тамном и мрачном Вилајету, о неком делу периферије Европе, апсолутно нетачни. Сви најважнији процеси на Балкану дешавали су се под утицајем Великих сила и дешавања који су са Запада Европе долазили код нас.