Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Крај и последице српског покрета у Војводини 1849. године” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Крај и последице српског покрета у Војводини 1849. године” (27. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

И данас, на крају прве четвртине двадесет и првог века, није дошло до потпуно објективне анализе револуционарних превирања 1848–1849. године, односно Мађарске буне и Српског покрета у Војводини. Српска револуција 1848–1849. или Српски народни покрет 1848–1849. је назив за једну од либерално-националних револуција које су избиле широм Европе у пролеће 1848. Ове револуције су познате и под именом „пролеће народа“. Српска револуција се обично историјски посматра заједно са Мађарском револуцијом, са којом је блиско повезана у смислу сукобљавања српске и мађарске националне идеје.

За српске револуционаре је била неприхватљива идеја о постојању само једне, мађарске нације у Угарској, пошто су себе такође сматрали равноправним народом. Исход револуције је било оснивање Војводства Србије и Тамишког Баната, које  је укинуто 1860. Трајна последица Српске револуције била је обнова титуле српског патријарха, а такође и изграђивање свести српског народа северно од Саве и Дунава о борби за националну слободу.