Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црква и народ на Косову и Метохији од XVI до XVIII века“ 26. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Црква и народ на Косову и Метохији од XVI до XVIII века“ можете погледати у петак, 26. априла, у 21.00 час на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о страдању и уопште животу цркве и српског народа од XVI до XVIII века на просторима Косова и Метохије. У првом делу овог периода демографска структура задржава стање из векова немањићке Србије, али ипак почиње лагано да се мења, да би ти процеси постали драматичнији услед чињенице да су простори Косова и Метохије све више насељавани албанским фактором. У то време страдање је постајало све неподношљивије, а протеравање све масовније, тако да су до краја XVIII века ударени темељи за даљу пенетрацију Албанаца, која ће нарочито почети да се реализује у наредном веку, када ће и судбоносно да се промени демографска структура Косова и Метохије. Отуда су у овом периоду Стара Србија и Косово и Метохија били под великим притисцима, а народ на Косову и Метохији под сталним терором, што притиснути стегама окупаторске, исламске турске државе, али још више поисламљеним албанским фактором, жељним запоседања туђе, српске земље.