Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Срби у Америци: искушења досељеника и верски живот“ можете погледати (25. 2. 2021) на Јутјуб каналу КЦНС.

Разлози због којих су Срби напуштали своју земљу и тражили спас у далекој „обећаној земљи” су разнолики. Један од таквих исељеника био је и чувени научник Михајло Пупин, који је још као јако млад и скроман момак, у својој двадесетој години живота донео одлуку да прекине школовање у Прагу, где је примао стипендију, и оде у Америку трбухом за крухом.

Пупин је остао запамћен као српски и амерички научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД, добитник Пулицерове награде за своје аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“, а био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци.

Централни сегмент предавања историчара Милована Балабана био је верски живот српских емиграната у Америци. Одласком преко океана, са собом су осим кофера понели и зрно утехе и носталгије, огледаних у егзистенцијалној потреби за вером и њеним практиковањем. Захваљујући томе ће коначно двадесетих година двадесетог века српске епархије бити званично прикључене Српској православној цркви, преставши да буду део руске јурисдикције.