Предавање историчара Огњена Карановића на тему „НДХ И СВЕТ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „НДХ И СВЕТ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ (25. 10. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Низ предавања о историјату НДХ наставља се причом која је заправо одговор на питање да ли о овој творевини можемо говорити као о држави. На самом почетку предавања, Карановић гледаоце упознаје са ставовима које су о НДХ имали први председник савремене државне Хрватске Туђман и председник владе Месић. Наиме, њихови ставови проблематични су јер не негирају да је НДХ била злочиначка држава, али њен настанак повезују са вишевековним тежњама хрватског народа за слободом. Како победа може да се заснива на злочину и како овакви ставови могу утицати на обичног грађанина Хрватске – нека су од питања на која Карановић даје одговор.

Битан део предавања посвећен је питању државности НДХ са аспекта међународног јавног права, које је о питањима суверенитета и државности појединих територија веома непотпуно и неуређено. Карановић је нагласио да су норме међународног јавног права увек „подређене“ интересима великих сила. Из тог разлога, „државност“ НДХ зависила је у великој мери од интереса Сила осовине.