Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БИТОЉСКА БИТКА – КРАЈ ПРВОГ БАЛКАНСКОГ РАТА“ 30. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БИТОЉСКА БИТКА – КРАЈ ПРВОГ БАЛКАНСКОГ РАТА” можете погледати 30. априла у 21.00 час на Јутјуб каналу КЦНС.

Ослободилачки ратови од 1912. до 1918. године представљају најславнији и најстрадалнији период у модерној историји српског народа и државе. Посебно се тада истакла српска војска, која се показала довољно способном да стане раме уз раме с најбољим армијама света. Церска и Колубарска битка, Кајмакчалан, Солунски фронт, дубоко су урезани у колективну свест српског етноса. Међутим, у својој сенци те велике победе из Првог светског рата оставиле су знамените битке из Балканских ратова. Једна од њих била је Битољска битка у којој је српска војска коначно уништила главнину турских снага на свом бојишту и тиме испунила свој кључни војни циљ у Првом балканском рату. На предавању ће бити речи о Битољској битки и операцијама српске војске у Првом балканском рату.