Предавање историчара Срђана Граовца на тему „МИЛОВАН МИЛОВАНОВИЋ – БАЛКАН БАЛКАНСКИМ НАРОДИМА“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „МИЛОВАН МИЛОВАНОВИЋ – БАЛКАН БАЛКАНСКИМ НАРОДИМА” (21. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Милован Миловановић, истакнути српски дипломата, правник, политичар и неко ко је у на плану унутрашње српске политике али и у научном раду постигао значајне резултате, био је народни посланик, министар привреде, правде, финансија, иностраних послова и председник владе Краљевине Србије.

  • Поље на ком је постигао највећи успех јесте свакако дипломатија и спољна политика Србије, коју је водио и креирао од 1908. до 1912. године. То је време великих потреса са којима се Србија суочавала а коју су изазвани прво Анексионом кризом а потом и стварањем Балканских савеза, што је представљало круну Миловановићеве каријере. Идеја „Балкан балканским народима“ била је његова идеја водиља и нешто чему је стремио и, на крају, и успео да постигне – рекао је Граовац.

Модел спољне политике коју је Миловановић спроводио, везујући велике силе за Србију интересима а не великим и нереалним захтевима, представља узор који би и данас ваљало следити. Због тога је, како истиче Граовац, Миловановићево дело и његов начин рада нешто из чега и данас може да се учи.